top of page

Voimaharjoittelun TOP 5 terveyshyödyt


Lihaskunnon harjoittaminen on erinomainen tapa kohentaa terveyttä. Mikä parasta, voit vahvistaa lihaksiasi monella eri tavalla! Aina ei ole pakko mennä kuntosalille, myös kotona tai ulkona voi tehdä helposti treenejä, jotka parantavat terveyttäsi. Mutta mitä terveyshyötyjä voit voimaharjoittelusta saada?

1. Lihasmassan lisääntyminen


Tiesitkö, että 30 ikävuoden jälkeen ihminen menettää 3-8% lihasmassastaan seuraavan vuosikymmenen aikana? Mitä enemmän ikää tulee, sitä nopeammin lihasmassaa häviää. Lihasmassan väheneminen altistaa muun muassa diabetekselle ja sydän- ja verisuonitaudeille. Lihasmassa itsessään edistää siis terveyttä! (1)


2. Voima lisääntyy kaikissa eri ikäluokissa


Iän myötä ihmisen voimatasot laskevat, mikä voi vaikeuttaa kävelemistä, arjen askareita ja toimintakykyä ylipäätään. Tutkimusten valossa kuitenkin myös ikäihmiset hyötyvät voimaharjoittelusta. Mayer ja kumppanit (2011) tutkivat voimaharjoittelun vaikutuksia vanhainkodissa, jossa asukkaiden keski-ikä oli 89 vuotta. 2 viikon voimaharjoittelujakson jälkeen osallistujien voimatasot nousivat keskimäärin jopa 60% ja heidän painonsa nousi lähes 2 kiloa! Voimaharjoittelu yhdistettynä tasapainoharjoitteluun myös parantaa ikäihmisten tasapainoa ja vähentää kaatumisia. (1,2,5)


3. Ehkäisee sydän- ja verisuonitauteja


Tutkimusten mukaan lihaskuntoharjoittelu on yhtä tehokasta sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä kuin aerobinen harjoittelu. Hyötyjä ovat muun muassa parempi kehonkoostumus, alhaisempi leposyke sekä vatsan alueen rasvan väheneminen. (1,3)


4. Voimaharjoittelu kohentaa mielenterveyttä


Tutkimuksissa on havaittu, että voimaharjoittelu lievittää oireita esimerkiksi ahdistuksesta ja masennuksesta kärsivillä ihmisillä. Lisäksi vastusharjoittelu parantaa itsetuntoa ja vanhemmilla ihmisillä kognitiivisia kykyjä. (1,4)


5. Voimaharjoittelu auttaa erilaisiin kipuihin


Voimaharjoittelun vaikutusta erilaisiin kipuihin, kuten esimerkiksi alaselkäkipuihin, migreeniin ja nivelrikkoon on tutkittu ja voidaan todeta, että suurella osalla ihmisistä harjoittelu lievittää kipuja. Tällä hetkellä ei kuitenkaan ole yhtä tiettyä harjoitetta tai harjoitusohjelmaa, joka olisi tieteen valossa parempi kuin toinen, kun tavoitteena on kivunlievitys.

Tärkeintä on, että aloitat harjoittelun itsellesi mielekkäillä määrillä ja tavoitteilla, tällöin myös harjoitusmotivaatio säilyy paremmin ennallaan. Mikäli koet, että kaipaat apua tai ohjausta treenaamiseen, ota yhteyttä osaavaan alan ammattilaiseen. (6,7,8)






Ilari Keckman

Osteopaatti, urheiluhieroja & kouluttaja


Joonas Virtanen

Osteopaatti, urheiluhieroja & fysiikkavalmentaja






Voimaharjoittelun hyödyt

Lähteet


Comments


bottom of page