top of page

Vinkkejä arkeen kipukroonikolle

Krooninen eli pitkittynyt kipu on haaste, joka vaikuttaa usein monin eri tavoin elämänlaatuun. Kipu ei tunne rajoja eikä ikärajaa, ja sen vaikutukset voivat ulottua fyysisestä hyvinvoinnista mielenterveyteen ja sosiaalisiin suhteisiin. On laskettu, että Suomessa jopa joka viides aikuinen kärsii pitkittyneestä kivusta – etenkin alaselkäkipu on yleinen ongelma, mutta krooninen kipu voi tuntua lähes missä tahansa. Elämä kroonisen kivun kanssa voi tuntua siltä, että jokainen päivä on vain uusi taistelu. Mutta vaikka kipu voi olla pysyvä osa elämääsi, on olemassa keinoja hallita sitä ja löytää tapoja selviytyä arjessa – joskus kivuista voi myös päästä kokonaan eroon.



Krooninen kipu
Metsässä kävely on usein toimiva liikuntamuoto niin keholle kuin mielelle.

1. Tilanteen hyväksyminen


Kun kärsit pitkäaikaisesta kivusta, on tärkeää yrittää hyväksyä tilanteesi. Se ei tarkoita luovuttamista, vaan rehellistä kohtaamista oman kehosi ja mielesi kanssa. Tilanteen hyväksyminen voi auttaa sinua löytämään mielenrauhan ja keskittymään siihen, miten voit parhaiten hallita kipua ja elää mahdollisimman täyttä elämää haasteista huolimatta.


2. Etsi ammattiapua


Alan ammattilaiset voivat tarjota sinulle arvokasta apua kivun hallinnassa. Esimerkiksi lääkärit, fysioterapeutit, osteopaatit, ja psykologit auttavat sinua löytämään parhaat hoitovaihtoehdot ja opastavat sinua kivunhallintatekniikoissa. Älä epäröi pyytää apua, sillä yhteistyö osaavien ammattilaisten kanssa voi parantaa merkittävästi elämänlaatuasi. Kannattaa kuitenkin pyrkiä varmistamaan etukäteen, että varaat ajan ammattilaiselle, jolla on kokemusta nimenomaan kroonisten kipupotilaiden hoidosta. Tällöin säästät todennäköisesti aikaa ja rahaa. Osaava ammattilainen kuuntelee tilanteesi rauhassa, selittää pitkittyneen kivun mekanismeja ja mahdollisia syitä ja etsii kanssasi tapoja, jolla tilannettasi saadaan eteenpäin.


3. Rentoutuminen ja stressinhallinta


Lyhytaikainen stressi on ihmiselle normaali ja usein jopa hyödyllinen ilmiö, mutta liiallinen tai liian pitkään jatkunut stressi voi pahentaa kipuja entisestään. Siksi on tärkeää pyrkiä harjoittelemaan rentoutumista ja stressinhallintaa mahdollisimman paljon. Esimerkiksi jooga, meditaatio, ja erilaiset hengitysharjoitukset voivat olla hyödyllisiä keinoja lievittää stressiä ja rentouttaa kehoa. Kannattaa kuitenkin kokeilla mahdollisimman paljon erilaisia stressinhallintakeinoja – näin löydät juuri itsellesi sopivimman tavan.


4. Pidä huolta itsestäsi - perusasiat kunniaan


Kroonisen kivun kanssa eläminen voi olla uuvuttavaa, joten on tärkeää pitää itsestä mahdollisimman hyvää huolta. Terveellinen ruokavalio, sopiva määrä liikuntaa ja riittävä määrä unta muodostavat pohjan hyvinvoinnille. Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse tehdä kerralla, mikäli tuntuu siltä, että elintavoissa on petrattavaa. Lähde liikkeelle esimerkiksi unirytmiä parantamalla – tähän toimii usein esimerkiksi se, että laitat herätyksen joka aamu samaan aikaan, myös viikonloppuisin. Liikunnan suhteen kannattaa valita sellainen liikuntamuoto, mistä oikeasti nautit, punttisalin ei tarvitse olla ainoa vaihtoehto. Pyri myös pitämään yllä sosiaalisia suhteitasi ja tee asioita, jotka tuovat sinulle iloa ja merkityksellisyyttä.


Kroonisen kivun kanssa eläminen ei ole helppoa, se ei kuitenkaan tarkoita, että sinun kannattaa antaa periksi. Pienillä askelilla ja oikeilla työkaluilla voit oppia hallitsemaan kipua ja löytämään uusia tapoja nauttia elämästä. Muista, että et ole yksin – apua ja tukea on saatavilla, ja tilanteesi voi mennä parempaan suuntaan.


Kirjasuosituksia kivusta kärsivälle - opi ymmärtämään oireitasi paremmin


Ota kipu haltuun – Helena Miranda (2019)


Kuinka hallita kroonista kipua – Dennis C. Turk, Frits Winter (2022)


Miksi seeprat välttyvät mahahaavoilta – Robert M. Sapolsky (2020)


Kivun kanssa – Tapio Ojala (2018)


Comments


bottom of page