top of page

Tenniskyynärpää

Päivitetty: 29. huhtik.

Sisältö



Yleistä


Tenniskyynärpää, josta käytetään myös vanhahkoa nimitystä lateraalinen epikondyliitti sekä kyynärpään lateraalinen tendinopatia, on yleinen vaiva etenkin keski-ikäisillä, joka voi vaikuttaa niin aktiivisiin urheilijoihin kuin tavallisiin ihmisiinkin. Vaivan oletetaan johtuvan ranteen ojentajalihaksien ja jänteiden ylirasituksesta, mistä taas seuraa jänteiden rakennemuutokset (tendinopatia). Esiintyvyys väestössä vuositasolla on noin kolmen prosentin luokkaa ja riskitekijöitä ovat muun muassa ylipaino, diabetes sekä fyysisesti raskas työ. Usein vaiva esiintyy dominantissa kädessä ja tutkimusten mukaan vaikuttaa myös siltä, että ihmisillä joilla on tenniskyynärpää, on tyypillisesti samanaikaisesti vaivaa myös olkapäässä, kiertäjäkalvosimen alueella.


Vaikka nimi saattaa antaa ymmärtää, että kyseessä on pelkästään tennispelaajien vaiva, todellisuudessa tenniskyynärpää voi kehittyä kenelle tahansa. Usein vaivan taustalla on liiallinen fyysinen rasitus ja liian vähäinen lepo, jolloin jännerakenteet eivät ehdi palautua. Tutkimusten osalta ei ole vielä täyttä selvyyttä siitä, liittyykö tenniskyynärpäähän tulehdusmekanismeja, vai onko kyseessä vain jänteiden rakennemuutokset, jotka johtavat kyseiseen vaivaan. (1,2,4)



Tenniskyynärpään oireet


Tenniskyynärpään oireet voivat vaihdella lievästä voimakkaaseen ja kestää useista viikoista jopa vuosiin. Noin 90%:lla oireet häviävät vuoden sisällä. (3) Tyyppioireita ovat:


1. Kipu ulkoisessa kyynärpään alueessa: Kipu tuntuu yleensä kyynärpään ulkopuolella, hieman kyynärpään vieressä. Kipu voi olla jatkuvaa tai esiintyä erityisesti tiettyjen liikkeiden yhteydessä. Alue voi olla hyvinkin kosketusarka.

2. Heikentynyt puristusvoima: Tenniskyynärpää voi vaikuttaa kykyyn puristaa esineitä, esimerkiksi kahvikuppia voi olla hankala nostaa.

3. Kipu liikkeessä: Kipu yleensä pahenee tiettyjen kyynärvarren ja ranteen liikkeiden, kuten puristus- tai nostoliikkeiden, yhteydessä. Kipu voi myös säteillä kohti rannetta tai olkapäätä. (1,2)


Tenniskyynärpään riskitekijät


  • Äkillinen/liiallinen rasitus

  • Fyysisesti raskas työ

  • Ylipaino

  • Diabetes


Tenniskyynärpään hoito


Tenniskyynärpää
Ympyröitynä tyypillinen kipualue

Vastoin aiempia uskomuksia, pelkkä käden lepuuttaminen ei ole hyvä tapa hoitaa tenniskyynärpäätä. Täyslepo voi myös pahentaa oireita. Monille paras hoitomuoto on käden oikeanlainen voimaharjoittelu sekä kuormanhallinta. Myös manuaaliterapia toimii osalle ihmisistä kivunlievitykseen hyvin (hieronta, nivelkäsittelyt, akupunktio jne.) mutta yksittäisenä hoitomuotona esimerkiksi pelkkä hieronta ei ole optimaalista. Joissain tapauksissa potilas esimerkiksi huomaamatta tekee arjessa asioita, jotka pahentavat tilannetta. Tällöin neuvonta on myös tärkeässä osassa hoitoa. Etenkin eksentrisiä (ns. jarruttavia) harjoitteita on tutkittu, mutta tutkimusten valossa ei tämänkään vaivan osalta vielä tiedetä, mikä on paras mahdollinen harjoittelumuoto. Mikäli kärsit kyynärpäänalueen kivuista, kannattaa hakea ammattilaiselta apua mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. (1, 5)



Mikä on tenniskyynärpää?

Tenniskyynärpää on ranteen ojentajajänteiden rasitusvamma. Pitkittyneissä tapauksissa taustalla saattaa olla myös hermostollisia ongelmia.

Miten tenniskyynärpää oireilee?

Miten tenniskyynärpäästä pääsee eroon?

Kauanko tenniskyynärpää kestää?

Voiko tenniskyynärpäätä hieroa?

Mitä tarkoittaa hiirikäsi?

Millaisia harjoitteita tenniskyynärpäälle?



Joonas Virtanen

Osteopaatti, urheiluhieroja & fysiikkavalmentaja


Ilari Keckman

Osteopaatti, urheiluhieroja & kouluttaja







Lähteet


댓글


bottom of page