top of page

Takareiden kipu ja syvä pakarakipu - hamstring-tendinopatia

Päivitetty: 27. heinäk.


Sisältö



Tiivistelmä


  • Takareiden proksimaalinen tendinopatia on melko tyypillinen jännevaiva, joka aiheuttaa takareiden kipua ja/tai syvää pakarakipua. Taustalla ei ole yleensä fyysistä traumaa, kuten lihasrepeämissä. Tendinopatiaa voi esiintyä myös samanaikaisesti molemmissa takareisissä

  • Vaivaa esiintyy niin arkiliikkujilla kuin urheilijoillakin ja on usein melko pitkäaikainen

  • Vaiva pahenee yleensä pikkuhiljaa ja provosoituu etenkin fyysisten aktiviteettien yhteydessä (kävely, juoksu, venyttely)

  • Tendinopatioiden taustalla on yleensä fyysisen kuorman nousu esimerkiksi harjoitteluohjelmassa

  • Hoito aloitetaan yleensä kuntoutuksella, jossa pyritään vahvistamaan etenkin alavartalon lihaksia

  • Osa saattaa hyötyä kortikosteroidipistoksista, hieronnasta tai paineaaltoterapiasta kivunlievityksen muodossa

  • Kuvantaessa voidaan käyttää ultraääntä tai magneettikuvantamista

  • Erittäin hankalissa tapauksissa on viimeisenä vaihtoehtona kirurgiset operaatiot


Yleistä


Takareiden kipu kävellessä, juostessa tai istuessa on hyvin tyypillinen oire ja vaiva etenkin aktiivisen väestön ja urheilijoiden, kuten juoksijoiden, keskuudessa. Tämä artikkeli keskittyy vaivaan nimeltä proksimaalinen hamstring-tendinopatia (PHT), joka tarkoittaa jännevaivaa takareiden yläosassa, aivan pakaran alapuolella. Proksimaalista takareiden tendinopatiaa esiintyy koko väestössä, myös ei-urheilevien parissa. Sitä voi myös esiintyä molemmissa jaloissa samaan aikaan. Vaivan diagnosoiminen on välillä haastavaa, sillä pakaran ja takareiden alueella on muitakin tuki- ja liikuntaelinsairauksia, jotka voivat aiheuttaa melko samanlaisia oireita. Haasteena on myös tällä hetkellä laadukkaan tutkimusdatan puute.


Oireet


Jännevaivat oireilevat aina hyvin yksilöllisesti, alla lista hamstring-tendinopatian tyyppioireista:


  • Takareiden kipu yleensä lähellä pakaraa istuinkyhmyn seudulla, mistä hamstring-lihakset lähtevät. Osalla vaiva voi tulla samanaikaisesti molempiin jalkoihin. Taustalla ei yleensä tapaturmia

  • Syvä pakarakipu

  • Kipu ja oireet pahenevat yleensä vähitellen, kuten on tyypillistä muissakin jännevaivoissa

  • Takareisi voi myös tuntua kireältä tai kramppiselta/jännittyneeltä

  • Säteilykipu polvitaipeeseen mahdollista

  • Takareiden kipu istuessa, juostessa tai ylipäätään silloin, kun takareittä käytetään. Myös venyttely tyypillisesti pahentaa oireita

  • Hankalissa tapauksissa jänteeseen voi tulla fibroottisia muutoksia, jotka saattavat aiheuttaa painetta eli kompressiota iskiashermolle - voi seurata säteilyoireita takareiteen ja jalkaterään asti


Riskitekijöitä


Tendinopatian taustatekijät ovat hyvin monitekijäisiä ja riskitekijöitä voidaan jakaa sisäisiin ja ulkoisiin tekijöihin. Tarkkoja syitä ei kuitenkaan vielä tiedetä. Ulkoisia riskitekijöitä ovat:


  • Liiallinen harjoittelumäärä esim. muutokset treeniohjelmassa. Taustalla voi joskus olla myös juoksualustan vaihtuminen tai uudet juoksukengät. Yleensä seuraa ongelmia, kun tehdään liian paljon liian nopeasti

  • Liiallinen staattinen venyttely esimerkiksi joogan tai pilateksen seurauksena, osalla pelkkä istuminen voi ärsyttää jännerakenteita


Sisäisiä eli systeemisiä riskitekijöitä ovat:


  • Genetiikka

  • Ylipaino

  • Hormonaaliset tekijät

  • Ikä

  • Metaboliset eli aineenvaihdunnalliset ongelmat, esim. diabetes


Anatomia


Hamstringit eli takareiden lihakset koostuvat kolmesta eri lihaksesta. Nämä lihakset ovat nimeltään biceps femoris eli kaksipäinen reisilihas, semitendinosus eli puolijänteinen lihas sekä semimembranosus eli puolikalvoinen lihas. Kaikkien edellämainittujen lihasten päätehtävät ovat lonkan ojennus (ekstensio) ja polven koukistus (fleksio) ja kaikki kolme lihasta lähtevät samasta paikasta, istuinkyhmystä (tuber ischiadicum). Hamstring-tendinopatiaa voi esiintyä missä tahansa näistä kolmesta jänteestä.

Takareiden kipu istuessa
Hamstring-lihakset

Takareiden kipu hoito


Takareiden tendinopatian hoito, niin lyhyt- kuin pitkäaikaisenkin, aloitetaan yleensä konservatiivisesti (ei leikkaushoitoa) kuntouttamalla. Yhtä oikeaa tapaa kuntoutukseen ei ole, sillä tutkimustietoa aiheesta on kovin vähän tällä hetkellä tarjolla. Perusajatuksena on kuitenkin se, että oikeanlaisella voimaharjoittelulla saadaan jänne- ja lihasrakenteisiin voimaa ja kestävyyttä, minkä myötä jänteen ominaisuudet ja kapasiteetti kasvavat. Kivunlievitykseen on myös käytetty muun muassa kortikosteroidipistoksia, runsasverihiutaleista plasmaa, hierontaa ja erilaisia manuaaliterapian muotoja sekä paineaaltohoitoja. Se, mikä toimii kelläkin, on erittäin yksilöllistä. Kuntoutuksessa voidaan käyttää esimerkiksi eksentrisiä eli nk. jarruttavia harjoitteita tai HSR-tyyppisiä (heavy slow resistance) treenejä, joissa niin konsentrinen kuin eksentrinenkin vaihe tehdään hitaasti. Siis esimerkiksi 3 sekuntia ylös, 3 sekuntia ylhäällä ja 3 sekuntia alas.


Kuormanhallinta on yleisesti ottaen avainsana jännevaivojen eli tendinopatioiden hoidossa. On oleellista selvittää, mitkä tekijät kuormittavat jännettä, jotta tilanne saadaan rauhoitettua, minkä jälkeen voimaharjoittelu voidaan aloittaa. Mikäli kuntoutuksesta ei saada mitään apua, mikä on varsin harvinaista, harkitaan leikkaushoitoa.


  1. Rauhoitetaan alue

  2. Kuntoutus ja kivunlievitys

  3. Asteittainen paluu arkeen - ei liikaa liian nopeasti







Takareiden kuntoutus - harjoitteita


Alla olevalta videolta voit katsoa, millaisilla harjoitteilla voi lähteä liikkeelle takareiden tendinopatian kuntoutuksessa.





Muita samalla alueella oireilevia vaivoja


  • Deep gluteal -syndrooma (piriformis-syndrooma)

  • Istuinkyhmyn apofysiitti

  • Avulsiomurtumat

  • Iskiasbursiitti

  • Lihasaitio-oireyhtymä

  • Takareiden lihasten ja/tai jänteiden repeämät/vammat

  • Heijaste- ja säteilykivut alaselästä, SI-niveleltä ja lonkkaniveleltä (esimerkiksi välilevyn pullistuma)



Kokemuksia hamstringvaivoista - asiakaskokemus


Flexuksen asiakas, Sari 34, aktiivinen joogan harrastaja


"Päädyin Fysio Haagaan vastaanotolle, kun oikeassa pakarassani ja takareidessä oli ollut kipua ja kireyden tunnetta noin kuusi kuukautta. Loppuvaiheessa alkoi olla tuntemuksia jo vähän toisessakin jalassa, jolloin aloin hieman huolestua ja miettiä, että nyt tämä pitää saada kuntoon. Jalka kipuili aina joogan jälkeen ja välillä pelkkä istuminenkin aiheutti kipua, eli töissä oleminenkin oli hankalaa. Sain jalalle ainakin 4 eri "diagnoosia" eri paikoista, kireistä lihaksista välilevynpullistumaan. Mistään muualta en kuitenkaan saanut yhtä kokonaisvaltaista lähestymistä kuin teiltä. Tykkäsin, että koko alavartaloni toiminta tutkittiin ensin huolella, jonka jälkeen takareittä hieman hierottiin - sekin jo vähän auttoi pahimpiin kipuihin. Sen jälkeen aloimme treenaamaan voimaa jalkoihin, joogaa piti hetkeksi vähentää, mikä tietysti hieman harmitti. Enpä olisi muuten koskaan uskonut, että venyttely saattoikin olla syypää kipujen ylläpitoon. Sain heti kivan kuntoutusohjelman ensimmäiseksi kuukaudeksi ja ai että ne liikkeet toimivat hyvin. Etenkin yhden jalan lantionnostosta tuli oma suosikki! Huomasin jo 2 viikon jälkeen, että tilanne oli mennyt parempaan suuntaan, mutta jatkoimme lopulta kolmisen kuukautta kuntoutusta, jotta sain oikeasti kunnolla voimaa jalkoihin. Nyt tilanne on ihan huippuhyvä ja pystyn taas elämään arkea normaalisti, iso kiitos teidän ammattitaitoiselle tiimille!"


Usein kysytyt kysymykset


Mitä tarkoittaa hamstring-syndrooma?

Hamstring-syndroomalla tarkoitetaan nykyään yleensä takareiden jänneongelmaa, joka voi aiheuttaa takareiden kipua. Käytetään myös termiä proksimaalinen hamstring-tendinopatia.

Mitä tarkoittaa tendinopatia?

Mitä tarkoittaa hamstring-lihas?

Tarkoittaako hamstring-syndrooma samaa kuin takareiden repeämä?

Onko takareiden kireys aina huono asia?




Syvä pakarakipu



Lähteet


Comments


bottom of page