Rannekanavaoireyhtymä (CTS, carpal tunnel syndrome) on maailman yleisin ääreishermoperäinen pinnetila, mikä voi aiheuttaa kipua, puutumista ja pistelyä ranteen ja sormien alueella. Rannekanavaoireyhtymää esiintyy etenkin 45-65-vuotiailla naisilla, noin neljä kertaa enemmän miehiin verrattuna. (1,2,3) Vaiva on yleensä idiopaattinen eli emme yleensä tiedä, mistä CTS tarkalleen ottaen johtuu. Riskitekijöitä ovat muun muassa ranteen ylikuormittuminen, tärinälle altistuminen, diabetes, ylipaino ja raskaus. (1,2,3) Tässä blogitekstissä tarkastelemme tarkemmin, mikä rannekanavaoireyhtymä on, sen oireita, syitä ja hoitovaihtoehtoja.
Sisältö
Mikä on rannekanavaoireyhtymä?
Rannekanavaoireyhtymä, joka tunnetaan myös nimellä rannekanavasyndrooma tai karpaalitunnelioireyhtymä, on tila, joka johtuu medianus- eli keskihermon puristuksesta rannekanavassa. Rannekanava on kapea kanava, joka sijaitsee ranteen sisäpuolella. Kanavaa ympäröivät luut ja jänteet. Medianus-hermo kulkee tämän kanavan läpi ja mahdollistaa tuntoaistimuksia ja lihasten ohjaussignaaleja käteen. (1,3)
Ensimmäisessä vaiheessa ihminen tyypillisesti herää kesken unien ranteen puutumiseen ja kipuun. Kipu voi olla lievää tai voimakasta ja ulottua olkapäähän asti. Kipu yleensä helpottaa melko nopeasti kättä ravistelemalla. Toisessa vaiheessa kipua, puutumista ja/tai pistelyä alkaa esiintyä myös päivisin yleensä jonkin toistuvan ranteen liikkeen aikana. Lisäksi voi esiintyä käden ja sormien kömpelyyttä, kahvikuppi tai kynä saattaakin tippua vahingossa, kun hienomotoriikka ei toimi normaalisti. Kolmannessa vaiheessa saattaa esiintyä peukalon lihasten atrofiaa eli lihasten surkastumaa. (3)
Rannekanavaoireyhtymän oireet
1. Kipu ja pistely: Kipu ja pistely ovat yleisiä oireita rannekanavaoireyhtymässä. Nämä tunteet voivat ulottua käden ja sormien alueelle, erityisesti peukalon, etu- ja keskisormen sekä nimettömän kohdalla. Säteilykipu voi ulottua olkapäähän asti. (1,3,4)
2. Lihasheikkous: Potilaat saattavat kokea heikkoutta kädessä ja vaikeuksia pitää esineitä, avata purkkeja tai suorittaa muita tarkkoja sormiliikkeitä. (1,3,4)
3. Käden ja sormien puutuminen: Käden puutuminen voi ilmetä etenkin yöllä tai pitkittyneen ranteen kuormituksen jälkeen. (1,3,4)
4. Sormien tuntoherkkyyden heikkeneminen: Medianus-hermon puristus voi johtaa sormien tuntoherkkyyden heikkenemiseen ja vaikeuksiin erottaa kosketus- ja lämpötilaeroja. (1,3,4)
Mistä rannekanavaoireyhtymä johtuu?
Rannekanavaoireyhtymän tarkka syy ei ole aina selvä, mutta se voi johtua useista tekijöistä, mukaan lukien:
1. Rannekanavan anatomia: Joillakin ihmisillä on luontaisesti kapeampi rannekanava, mikä lisää medianus-hermon puristuksen riskiä. (3)
2. Toistuva rasitus: Työt, jotka vaativat toistuvaa ranteen liikettä, voivat lisätä riskiä sairastua rannekanavaoireyhtymään. Tämä koskee erityisesti työntekijöitä, jotka käsittelevät tietokoneita tai tekevät toistuvia käden liikkeitä. (1,3,4)
3. Raskaus: Raskauden aikana keho kokee monia muutoksia ja tämän seurauksena paine saattaa nousta rannekanavassa ja olla riskitekijä oireyhtymän kehittymiselle. (1,2)
Rannekanavaoireyhtymän hoito
Rannekanavaoireyhtymän hoito riippuu oireiden vakavuudesta ja kestosta. Hoidon vaihtoehdot voivat sisältää:
1. Neuvonta: Aluksi on usein tärkeää välttää toistuvia liikkeitä ja aktiviteetteja, jotka voivat pahentaa oireita. (2)
2. Ranneortoosit: Ranneortoosi, joka tukee rannetta oikeassa asennossa, voi auttaa lievittämään oireita etenkin öisin. (2)
3. Harjoitusterapia: Fysioterapeutin/osteopaatin ohjaama harjoittelu voi auttaa vahvistamaan käsilihaksia ja parantamaan oireita. Myös hierontaa ja nivelkäsittelyitä voidaan kokeilla kivunlievitykseen. (2)
4. Kortikosteroidipistokset: osa potilaista saattavat saada apua kivunlievitykseen (2)
5. Kirurginen hoito: Vakavissa tapauksissa saattaa olla tarpeen harkita kirurgista hoitoa rannekanavan avarrusleikkauksen muodossa. (1,2)
On tärkeää muistaa, että rannekanavaoireyhtymä on yleensä hyvin hoidettavissa, ja suurin osa potilaista kokee merkittävää helpotusta oikean hoidon avulla. Jos sinulla on oireita, jotka viittaavat rannekanavaoireyhtymään, ota yhteys osaavaan alan ammattilaiseen.
Miten rannekanavaoireyhtymä oireilee?
Rannekanavaoireyhtymän tyypilliset oireet ovat kipu ranteen alueella, puutuminen ja pistely sormissa, lihasheikkous ja sormien tuntoherkkyyden heikkeneminen.
Mistä rannekanavaoireyhtymä johtuu?
Onko rannekanavaoireyhtymä vaarallinen?
Paraneeko rannekanavaoireyhtymä?
Miten rannekanavaoireyhtymää voi hoitaa?
Joonas Virtanen
Osteopaatti, urheiluhieroja & fysiikkavalmentaja
Ilari Keckman
Osteopaatti, urheiluhieroja & kouluttaja
Lähteet
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448179/
Commentaires