top of page

Polven etuosan kipu – patellofemoraalinen oireyhtymä

Päivitetty: 7. heinäk.

Polvikipu on väestössä erittäin yleistä, ja yksi tyypillisimmistä polven etuosan kivun aiheuttajista on vaiva nimeltään patellofemoraalinen oireyhtymä (patellofemoral pain syndrome, PFPS). PFPS:ää esiintyy niin nuorilla kuin aikuisillakin, mutta harvemmin yli 60-vuotiailla. Vaiva vaikuttaa olevan hieman yleisempi naisilla kuin miehillä. PFPS:ssä ongelma on siis polvilumpion ja reisiluun välisessä niveltymässä. Tyyppioireena on kipu polven etuosassa, polvilumpion sivuilla/sivussa tai polvilumpion takana, joka ärtyy, kun jalalle varataan painoa, esimerkiksi portaita laskeutuessa tai noustessa. Pitkään istuminen voi myös pahentaa polvikipua ja PFPS on yleinen polvikivun aiheuttaja myös juoksijoilla. Myös kyykkääminen usein provosoi oireita. PFPS sekoitetaan välillä kondromalasia -nimiseen vaivaan. Kondromalasiassa tavataan ruston pehmentymää, jota taas patellofemoraalisessa oireyhtymässä ei ole. PFPS:n diagnosoimiseksi ei tarvita kuvantamista, ellei haluta poissulkea muita mahdollisia vaivoja. (1,2)


Sisältö



Polven etuosan kipu
PFPS:ssä ongelma on polvilumpion eli patellan ja reisiluun välisessä nivelessä.


Patellofemoraalisen oireyhtymän oireet


  • Kipu polvilumpion alueella, tuntuu yleensä enemmän polven etuosalla

  • Kipu pahenee, kun jalalle varataan painoa etenkin silloin, kun polvi on koukussa (esim. portaat tai kyykky)

  • Polvi ärtyy pitkään istumisen jälkeen

  • Polvi voi tuntua epävakaalta (instabiililta), ikään kuin se antaisi periksi

  • Polvessa voi myös tuntua rahinaa eli krepitaatiota

 

Patellofemoraalisen oireyhtymän riskitekijät


Tarkkaa syytä PFPS:lle ei vielä tiedetä, mutta kivun uskotaan mahdollisesti saavan alkunsa reiden ojentajalihasten kiinnityskohdasta, Hoffan rasvapatjasta, retinaculumista tai rustonalaiselta luulta. Myös stressillä uskotaan olevan yhteys PFPS:n kanssa. (2) Riskitekijöistä on vähän varmaa tietoa, alla listattuna tekijät, jotka voivat mahdollisesti altistaa patellofemoraaliselle kivulle:


  • Korkea Q-kulma painoa varatessa (suurentunut Q-kulma muuttaa polven linjausta, polvi saattaa ”pettää” sisäänpäin esimerkiksi yhden jalan kyykyssä)

  • Instabiili polvilumpio (lumpio voi olla rakenteellisesti erilainen)

  • Lihasheikkous-/ epätasapaino

  • Ylirasitus

 

 

Polven etuosan kipu ja hoito


PFPS:n hoito aloitetaan käytännössä aina konservatiivisella hoidolla. Vain harvoin tarvitaan leikkaushoitoa. Tutkimustulosten perusteella tehokkainta hoitoa on terapeuttinen harjoittelu, jossa tyypillisesti kehitetään lonkan, reiden, pohkeen ja jalkaterän alueiden voimatasoja. Lisäksi on oleellista vähentää provosoivien liikkeiden tekemistä, jotta alue ei ylikuormitu. Erilaiset teippaukset, polvituet, kipulääkkeet ja ultraäänihoidot ovat yleisesti käytettyjä, mutta niiden tehosta ei ole hyvää tutkimusnäyttöä. (3)

 

Polvikivun itsehoito


1.       Rauhoita polven alue, yleensä taustalla on liiallinen kuormitus. Huomioi, että kokonaiskuormitus koostuu niin biologisista, sosiaalisista kuin psyykkisistäkin tekijöistä. Rauhoitus ei aina tarkoita täyslepoa, mutta yleensä on tarpeellista ainakin vähentää provosoivan liikunnan määrää


2.       Mikäli et ole lisännyt harjoittelun määrää, mieti, voisiko taustalla olla jokin muu tekijä, kuten uudet kengät, uusi harjoittelualusta tjms


3.       Kivunlievitykseen voit kokeilla esimerkiksi hierontaa, kylmää tai geelipohjallisia


4.       Tee alaraajojen voimaharjoitteita. Voit aloittaa esimerkiksi lonkan loitonnuksilla ja polven ojennus- sekä koukistusliikkeillä. Tee harjoitukset 2-3 kertaa viikossa, toistomäärät voivat alussa olla esimerkiksi 3x8-12


5.       Palaa lajisi pariin pikkuhiljaa, muuten polvi ärtyy helposti uudelleen

 


Mitkä muut vaivat voivat aiheuttaa polven etuosan kipua?


Vaikka PFPS onkin yksi yleisimmistä vaivoista, jotka aiheuttavat kipua polven etuosalla, ei se kuitenkaan ole ainoa. Alla listattuna erilaisia polvivaivoja, jotka voivat oireilla hieman samalla tavoin:


  • Hoffan rasvapatjan ongelmat, kuten tulehdus

  • Juoksijan polvi – kipu yleensä polven ulkoreunalla

  • Hyppääjän polvi eli patellajänteen tendinopatia – kipu yleensä lumpion alapuolella, patellajänteessä

  • Polvilumpion rasitusmurtuma – kipu voi olla suoraan lumpion päällä

  • Osgood-Schlatterin tauti – kipu yleensä sääriluun kyhmyn kohdalla, esiintyy pitkälti nuorilla

  • Osteokondritis dissecans – kipu voi olla satunnaista, polvi saattaa lukittaa tai turvota

  • Polven nivelrikko eli artroosi

  • Pes anserinus bursiitti – kipu yleensä polven sisäreunalla

  • Polven plica

  • Sinding-Larsen-Johansson -syndrooma – nuorten vaiva, oireilee heti lumpion alapuolella

  • Patella bipartita – lumpio ei ole luutunut normaalisti, vaan on kahdessa osassa (yleensä oireeton)


 

Kokemuksia polven etuosan kivusta ja hoidosta

Asiakastarina Flexukselta, Noora 22v


”Moikka! Mun nimi on Noora ja olen yleisurheilija Espoosta. Kärsin pitkään (monta kuukautta) oikean polven kivusta, joka kipuili oikeastaan koko polvilumpion alueella. Polvi oli tosi herkkänä pitkään enkä meinannut pystyä tekemään lajitreeniä juuri lainkaan, myös töissä oli välillä hankalaa olla jalkojen päällä ilman kipuja. Löysin netistä Joonaksen (Mustonen) blogitekstejä ja huomasin, että hänkin on juoksija, joten ajattelin, että hän varmaan osaa auttaa mua. Alettiin heti kuntouttamaan jalkaa ja kokonaisuudessaan kesti noin 2 kuukautta, että olin taas normaalissa juoksukunnossa. Pakko myöntää, että aika oli pitkä, mutta tämä ei toisaalta ollut ensimmäinen kuntoutukseni, joten tiesin, mitä odottaa. Käytin välillä kotona kylmäpussia jalassa, joka tuntui auttavan kipuihin. Lisäksi testasin erilaisia pohjallisia, jotka myös tuntui jeesaavan. Joonaksen kanssa katsottiin polven linjauksia ja treenattiin voimaa pakaroihin, reisiin ja pohkeisiin. Jos mulla vielä tulee jotain vaivoja (toivottavasti ei), menen ehdottomasti Joonaksen luo takaisin, ISO suositus!”

 


Tarvitsetko apua polvikivun kanssa? Autamme sinua mielellämme, löydät alan ammattilaiset täältä! Mikäli et tiedä, kuka ammattilainen olisi paras hoitamaan juuri Sinua, tarjoamme kaikille haluaville ilmaisen ensikonsultaation.


Joonas Virtanen

Osteopaatti, urheiluhieroja & valmentaja


Ilari Keckman

Osteopaatti, urheiluhieroja & kouluttaja 


 

 

Lähteet

Comments


bottom of page