top of page

Olkanivelen nivelrikko - hoito, oireet ja kuntoutus

Sisältö




Tiivistelmä


  • Olkanivelen nivelrikko ei ole yleisin olkapääkivun aiheuttaja, sen esiintyvyys olkapääkivuista on noin 5-15 prosentin luokkaa

  • Vaivaa yleensä keski-iän ylittäneitä, iän lisäksi riskitekijöitä ovat muun muassa raskas fyysinen työ sekä olkapäävammat

  • Tyyppioireita ovat kipu usein syvällä nivelessä, jäykkyys ja liikeratojen heikkeneminen

  • Diagnosointi voi olla haastavaa olkanivelen anatomian sekä muiden samalla tavalla oireilevien vaivojen vuoksi

  • Hoito aloitetaan yleensä kuntoutuksella ja elintapahoidolla. Monen oireet helpottavat terapeuttisen harjoittelun myötä. Kivunlievitykseen voi kokeilla pistoshoitojen lisäksi esimerkiksi hierontaa ja/tai akupunktiota. Leikkaushoito on viimeisenä vaihtoehtona



Yleistä


Vaikka olkanivelen nivelrikko ei ole yhtä yleinen, kuin polven ja lonkan nivelrikko, voi se silti aiheuttaa merkittävää kipua sekä elämänlaadun ja toimintakyvyn laskua. Tyyppioireita ovat olkapään kipu, nivelen jäykkyys ja olkapään liikeratojen heikentyminen. Tutkimusten mukaan noin 5-17 prosentilla olkapääkipujen taustalla voi olla olkanivelen nivelrikko eli artroosi. Esiintyvyyden laskentaan liittyy kuitenkin kysymysmerkkejä, sillä diagnostisia kriteerejä olkanivelen nivelrikolle löytyy monia erilaisia. Uskotaan kuitenkin, että esintyvyys on nousussa.


Nivelrikko on maailman yleisin nivelen sairaus, jossa luiden päissä olevat rustorakenteet rappeutuvat eli degeneroituvat. Nivelrikko ei kuitenkaan vaikuta pelkästään rustorakenteisiin, vaan myös muihin nivelen rakenteisiin, kuten nivelkalvoon. Kyseessä on siis koko nivelen sairaus. Tässä artikkelissa paneudutaan nimenomaan olkanivelen nivelrikkoon. Mikäli haluat lukea lisää nivelrikon biologiasta, löydät sitä koskevan artikkelin täältä.



Nivelrikon toteaminen ja riskitekijät


Olkanivelen nivelrikon diagnosointi tehdään yleensä haastattelun, kliinisten tutkimusten ja mahdollisesti kuvantamisen, kuten röntgenkuvan avulla. Diagnosointi ei kuitenkaan ole yksioikoista, yhteistä kriteeristöä ei olkanivelen nivelrikolle tällä hetkellä ole. Esimerkiksi kuvantamislöydöksistä on olemassa jopa kuusi erilaista kriteeristöä. Haasteen tuo myös se fakta, että myös monilla oireettomilla löytyy olkapäästä erilaisia vaurioita kuvannettaessa.


Vauriot eivät siis tarkoita aina sitä, että ihmisellä olisi kipuja, kuvantaminen ei siis ole aina avain onneen. Joskus turha kuvantaminen voi myös lisätä ihmisen stressiä, sillä erilaisia "löydöksiä" saadaan kuvantamisen myötä hyvin usein. Lisäksi, olkapään anatomia on monimutkainen kokonaisuus ja nivelen lisäksi olkapäässä on paljon muitakin rakenteita, jotka voivat aiheuttaa kipua.


Olkanivelen nivelrikon yleisimpiä riskitekijöitä:


  • Ikä - 40-vuotiailla nivelrikon esiintyvyys olkanivelessä on alle 2%, kun taas yli 80-vuotiailla esiintyvyys on jo lähempänä 30 prosenttia

  • Ylipaino - ylipaino on tiedetty riskitekijäksi nivelrikolle jo pitkään. Ylipainon rooli ei kuitenkaan liity pelkästään kasvaneeseen mekaaniseen kuormaan. Uskotaan, että ylipaino pahentaa kehon matala-asteista tulehdusta, joka taas saattaa pahentaa oireita

  • Genetiikka - tutkijat arvioivat, että noin 35-65 prosentissa tapauksia mukana olisi geneettinen tekijä

  • Fyysinen työ - liiallinen fyysinen työ voi altistaa olkapään nivelrikolle (esimerkiksi rakennusala). Myös urheilulajit, joissa tapahtuu paljon heittoja tai lyöntejä ovat riskitekijöitä (esimerkiksi tennis)


Muita tunnettuja riskitekijöitä ovat muun muassa olkapään vammat ja kirurgiset operaatiot, synnynnäisesti epätyypillinen lapaluun muoto, murtumat ja tulehdukselliset sairaudet.


Olkapään nivelrikon oireet


Olkanivelen nivelrikon oireet voivat olla hyvin moninaisia ja vaihdella yksilöiden välillä paljon. Tyypillisiä oireita ovat:


  • Olkapääkipu, joka etenee pahemmaksi pikku hiljaa

  • Kipu tuntuu usein syvällä nivelessä, voi paikantua enemmän olkapään takaosalle

  • Oireilee usein erilaisten aktiviteettien yhteydessä, voi esiintyä myös lepo- ja yökipua

  • Olkapää voi rahista (krepitaatio) ja lukkiutua

  • Liikelaajuuksien heikkeneminen (usein etenkin olkanivelen ulkokierto rajoittuu)

  • Tyypillisiä kuvantamislöydöksiä ovat osteofyytit eli luupiikit, nivelraon kaventuminen, kystat



Anatomia


Olkanivel on synoviaalinivel ja pallonivel, joka omaa suuren liikkuvuuden. Suuren liikkuvuuden kääntöpuolena on kuitenkin se, että olkanivel ei ole yhtä tukeva, kuin moni muu nivel. Olkapäätä liikuttaa moni lihas, joista monille onkin tuttu lihasjännekompleksi nimeltä kiertäjäkalvosin eli rotator cuff. Olemme kirjoittaneet kokonaan oman artikkelin olkanivelen anatomiasta ja toiminnasta, löydät sen täältä.



Olkanivelen nivelrikko hoito


Nivelrikkoon ei tällä hetkellä ole parantavaa hoitoa. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö oireille voitaisi tehdä mitään. Hoito aloitetaan yleensä konservatiivisesti. Konservatiivinen hoito pitää sisällään esimerkiksi sopivassa määrin liikuntaa sekä elintapahoitoa, kuten painonpudotusta. Monilla esimerkiksi voimaharjoittelu lievittää merkittävästi oireita ja parantaa toimintakykyä. Vanha uskomus siitä, ettei nivelrikkoisen tulisi harrastaa liikuntaa ei siis pidä paikkaansa.


Kivunlievitykseen voidaan kokeilla myös erilaisia pistoshoitoja, hierontaa, akupunktiota ja muita vastaavia manuaaliterapian muotoja. NSAID-lääkehoidon (esim. ibuprofeeni) tehosta ei ole vakuuttavaa tutkimusnäyttöä tällä hetkellä ja opioidipohjaisia lääkkeitä annetaan harvoin niihin liittyvien riskien takia.


Mikäli oireet pahenevat eikä konservatiivisesta hoidosta ole apua, päädytään usein leikkaushoitoon.



Olkanivelen nivelrikko kuntoutus


Mikäli kärsit olkapääkivusta, voit lähteä alla olevilla harjoitteilla liikkeelle. Kokeile tehdä esimerkiksi 3x10 sarjoja 2-3 kertaa viikossa kolmen viikon ajan. Muista myös käyttää tarpeeksi raskaita painoja, sillä keho adaptoituu ja voima kehittyy varsinkin alussa nopeasti.







Muita samalla alueella olevia vaivoja


  • Kiertäjäkalvosimen eli rotator cuffin kiputilat (rasitusperäiset ja traumaattiset)

  • Jäätynyt olkapää

  • AC-nivelen vaivat

  • Hermoperäiset vaivat, kuten välilevyn pullistuma (oireilee usein olkapään ja käden alueella)

  • Olkanivelen instabiliteetti



Usein kysytyt kysymykset



Voiko olkapäässä olla nivelrikko?

Kyllä voi. Se ei kuitenkaan ole yhtä yleinen, kuin esimerkiksi lonkan ja polven nivelrikko.

Miksi olkanivel rahisee ja on kipeä?

Onko kuluma sama asia kuin nivelrikko?

Voiko nivelrikkoa hoitaa?

Näkyykö nivelrikko röntgenkuvissa?



Ilari Keckman

Osteopaatti, urheiluhieroja & kouluttaja




Lähteet


Comments


bottom of page