top of page

Niskaperäinen päänsärky

Päivitetty: 29. huhtik.

Niskaperäinen päänsärky (NP) tarkoittaa vähemmän yllättäen päänsärkyä, joka johtuu jostain niskaperäisestä syystä. Vaikka diagnoosi kuulostaakin itsestään selvältä, on se itse asiassa yllättävän haastava aihe jopa kokeneelle ammattilaiselle. Diagnoosi voi olla vaikeaa tehdä, koska vaiva on melko harvinainen ja siihen liittyy myös paljon muita melko tavallisia oireita, kuten niskakipua. NP:n erottelu muista päänsärkytyypeistä on kuitenkin tärkeää, sillä noin 10-20% kroonisista päänsäryistä uskotaan johtuvan niskaperäisestä syystä. Niskaperäinen päänsärky todetaan yleensä vastaanotolla, muita tutkimuksia tarvitaan harvoin. Joskus voidaan kokeilla hermon puudutusta, joka osalla varmistaa kivunlähteen olevan niskan rakenteissa ja toimii myös hoitona. Puudutusta kokeillaan kuitenkin yleensä vain vaikeimmissa ja pitkittyneissä tapauksissa. Yleensä vaivaa hoidetaan pitkälti konservatiivisesti eli kuntouttamalla. Diagnoosi perustuu kansainvälisen päänsärky-yhteisön (International headache society, IHS) ja niskaperäisen päänsäryn kansainvälisen tutkimusryhmän (Cervicogenic headache international study group, CHISG) luomiin kriteereihin. (1,2,3)



Oireet


Tällä hetkellä uskotaan, että vaiva johtuu jostain kaularankaperäisestä syystä. Tämä tarkoittaa siis sitä, että jokin anatominen rakenne, kuten lihakset, niskan alueella (yleensä C1-C3 spinaalihermojen hermottamat rakenteet) aiheuttaa ärtyessään päänsäryn ikään kuin säteilykipuna. Tarkkaa syytä ei kuitenkaan tiedetä. (1,2,3) Alla niskaperäisen päänsäryn tyyppioireet:


  • Särky on vain toisella puolella päätä

  • Särky alkaa tai provosoituu niskan liikuttelusta, tai jossain tietyssä niskan asennossa

  • Niskan liikeradat ovat usein rajoittuneet

  • Saman puolen olkapää ja käsi voivat olla myös olla kivuliaat

  • Kipu provosoituu, kun niskan rakenteita (esim. lihasmassaa) tunnustellaan käsin

  • Niskakipu



Hoito


Niskaperäinen päänsärky
Kahvakuulaharjoitteet toimivat usein hyvin niskan ja hartiaseudun kuntoutuksessa.

Niskaperäisen päänsäryn hoito aloitetaan yleensä kuntouttavilla harjoituksilla, kuten voimaharjoittelulla, johon voidaan lisätä manuaaliterapiaa, kuten hierontaa. Edellä mainittu yhdistelmähoito näyttäisi toimivan monilla kipuun hyvin. Tällä hetkellä tieteen saralla ei kuitenkaan ole olemassa mitään tiettyä harjoitustapaa, mikä olisi parempi kuin toinen, minkä johdosta kaikille asiakkaille täytyykin ohjelmoida kuntoutus aina yksilöllisesti.

Vaikeammissa tapauksissa voidaan kokeilla myös radiofrekvenssihoitoa, jonka tehosta ei kuitenkaan ole vakuuttavaa näyttöä ja sillä on myös omat riskinsä. Osa potilaista saa hyviä tuloksia niin kutsutuista hermoblokeista, joissa tietty hermo tai hermot puudutetaan lääkärin toimesta. Osassa tapauksia niskaperäinen päänsärky voi liittyä myelopatiaan (kaularankakanavan ahtauma) tai radikulopatiaan, kuten välilevyn pullistumaan. Tällöin lopputulemana saattaa olla leikkaushoito, mistä moni vaikuttaisi saavan samalla lievitystä myös päänsärkyyn. (1,2,3,4,5)

 

Millaisia harjoitteita voisin niskalle tehdä ja kuinka paljon?



Treenimäärät määräytyvät aina sen mukaan, mikä on lähtötaso. Alla kuitenkin vinkkejä siihen, mitä kohti yleensä kannattaa pyrkiä ensimmäisen kuukauden aikana. Mikäli et ole ikinä treenannut niskaasi, kannattaa lähteä pienemmillä määrillä liikkeelle, muuten niska saattaa kipeytyä liikaa. Niskan harjoitteita löydät Flexuksen instagramista, voit katsoa ne täältä.

 

Viikot 1-2


Harjoitteet 2-3x per viikko, vähintään yksi lepopäivä treenien välissä, sarjojen välissä 1,5-2min palautukset

Vipunosto sivulle käsipainoilla tai kuminauhalla, 3x10

Niskan taivutus kylkimakuulta, 3x10

Niskan koukistus selinmakuulta, 3x10

 

Viikot 2-4 (kuormaa nostetaan esimerkiksi lisäpainoilla)


Vipunosto sivulle käsipainoilla tai kuminauhalla, 4x7

Niskan taivutus kylkimakuulta, 4x7

Niskan koukistus selinmakuulta, 4x7


Voiko päänsärky johtua niskasta?

Kyllä voi, vaikkakin se on huomattavasti harvinaisempaa kuin jännityspäänsärky eli tensionaalinen päänsärky.

Mistä tietää, että päänsärky on niskaperäistä?

Voiko niskaperäistä päänsärkyä hoitaa?


Tarvitsetko apua? Hoidamme Flexuksella vuosien kokemuksella tuki- ja liikuntaelinsairauksia huolella ja välittäen. Meille on erityisen tärkeää, että asiakkaamme kokevat tulleensa kohdatuksi ja että he saavat vastinetta rahoilleen. Me helpotamme arkeasi. Varaa aikasi vastaanotolle tästä.



Joonas Virtanen

Osteopaatti, urheiluhieroja & fysiikkavalmentaja


Ilari Keckman

Osteopaatti, urheiluhieroja & kouluttaja



Lähteet


2.       https://ichd-3.org/

1 Comment


Guest
Nov 05

Se voi olla kait myös Gluteenipäänsärky. Minulla on aina oikeanpuoleinen niskakipu.

Sain aikaan riidan aiheesta naapurini kanssa. Ola

Like
bottom of page