Kostokondriitti eli kylkiluu-kylkirustoliitoksen tulehdus on hyvälaatuinen, tyypillinen kiputila rinnan alueella, joka usein sekoitetaan myös harvinaisempaan Tietzen oireyhtymään. Vaivassa esiintyvän rintakivun vuoksi potilailta yleensä suljetaan ensin ainakin mahdolliset sydän- ja keuhkoperäiset vaivat pois. Kostokondriittia esiintyy yleensä 40-50-vuotiailla, naisilla hieman enemmän. Voi kuitenkin esiintyä myös lapsilla/nuorilla. Suurimmalla osalla vaiva paranee konservatiivisella hoidolla noin kolmen viikon kuluessa, vaikkakin osalla (n. 4% potilaista) vaiva voi myös uusiutua. Kostokondriitista on kuitenkin vain vähän laadukasta tutkimusdataa tarjolla, joten aiheeseen tulee suhtautua sopivan kriittisesti. Perimmäisiä syitä vaivan taustalla ei tunneta hyvin, mutta riskiä saattavat lisätä esimerkiksi traumat, pitkään kestänyt yskiminen tai ylävartalon voimakas rasitus. (1,2,3)
Oireet
Kostokondriittiin ei ole olemassa testiä, jolla se voitaisiin diagnosoida, vaan se on poissulkudiagnoosi. Potilaalta siis suljetaan pois ensin kaikki mahdolliset vakavat sairaudet, jotka voivat aiheuttaa rintakipua. Tyypillisiä testejä, joita rintakipuiselle tehdään ovat sydänfilmi (EKG), röntgenkuvat ja laboratoriokokeet. (1,2,3)
Toispuoleinen rintakipu, melko lähellä rintalastaa
Kipu provosoituu syvään hengittäessä, aluetta venyttäessä ja yskiessä
Rustoliitokset ovat painelu/kosketusarat. Vaiva kipuilee yleensä 2-5 kylkiluiden alueella
Toisin kuin Tietzen oireyhtymässä, turvotusta tai kuumotusta ei esiinny
Kipu voi tuntua paineenomaiselta, terävältä tai tylpältä, paljon varianssia
Mikäli sinulla on äkillistä rintakipua, jolle ei löydy selittävää syytä, on syytä hakeutua aina välittömästi sairaalaan.
Kostokondriitin hoito
Hoito on yleensä konservatiivinen, eli se ei yleensä vaadi esimerkiksi leikkaushoitoja. Vaikka kostokondriitin hoidosta ei ole tarjolla paljoakaan tutkimustietoa, on alla listattuna hoitomuotoja, jotka on koettu usein toimivaksi (1,2,3):
Ammattilaisen ohjaama harjoitusterapia (venyttelyt, voimaharjoitteet ym.)
Lämpöpakkaukset
Provosoivien liikkeiden välttäminen
NSAID-lääkkeet kuten ibuprofeeni
Kapsaisiini- ja diklofenaakkilaastarit
Akupunktio
Kortikosteroidipistokset
Ilari Keckman
Osteopaatti, urheiluhieroja & kouluttaja
Joonas Virtanen
Osteopaatti, urheiluhieroja & fysiikkavalmentaja
Lähteet
Comentários