top of page

Jäätynyt olkapää - oireet ja hoito

Päivitetty: 21. lokak.

Sisältö



Yleistä


Jäätynyt olkapää, jota kutsutaan myös nimillä adhesiivinen kapsuliitti sekä frozen shoulder, on tuki- ja liikuntaelinsairaus, jota ei vielä tieteen valossa täysin ymmärretä. Tiedetään, että kyseessä on tulehduksellinen tila, jossa olkapään nivelkapseliin (nivelkapseli kiristyy) syntyy rakenteellisia muutoksia, joiden seurauksena olkanivelessä oleva tila pienenee. Ei kuitenkaan tiedetä, miksi edellä mainitut asiat tapahtuvat. Tutkimusten valossa jäätyneen olkapään esiintyvyys on epäselvää, mutta kesto näyttäisi olevan keskimäärin noin 30 kuukautta. Vaikka kyseessä on siis usein pitkäaikainen vaiva, monilla oireet kuitenkin häviävät ajan saatossa. Olkanivelen rakenteista voit lukea tarkemmin täältä.


Oireet


Jäätyneen olkapään seurauksena on olkanivelen liikkeiden heikentyminen sekä kipu. Tyypillisesti vaikeita liikkeitä ovat kädellä taakse, sivulle ja ylöspäin kurottaminen. Niin aktiiviset (asiakas liikuttaa kättä itse) kuin passiiviset (terapeutti liikuttaa asiakkaan kättä) olkanivelen liikkeet ovat yleensä rajoittuneita.


Kipu tuntuu tyypillisesti olkapään sivuosalla, olkalihaksen eli deltoideuksen kiinnityskohdan seudulla ja on luonteeltaan usein tylppää/särkymäistä. Kipu saattaa olla öisin voimakkaampaa ja kipu voi myös säteillä kättä alaspäin, harvemmin kuitenkaan kyynärvarren yli.


Diagnoosi pystytään yleensä tekemään vastaanotolla haastattelun ja tutkimusten perusteella, mutta joskus voi myös olla järkevää ottaa röntgenkuva, mikäli halutaan poissulkea muut mahdolliset vaivat olkapäästä pois. Jäätynyt olkapää voidaan jakaa kolmeen eri vaiheeseen, vaikkakin osassa tutkimuksissa on tehty myös jakoja kahteen sekä neljään vaiheeseen. Ensimmäisenä tulee ”jäätyneisyys” tai kipu, toisessa vaiheessa liikerajoitukset ja kolmannessa vaiheessa vaiva alkaa pikkuhiljaa palautua. Se, kauanko mikäkin vaihe kestää, vaihtelee tapauskohtaisesti hyvin paljon.



Jäätyneen olkapään vaiheet


  1. Kipu ja "jäätyneisyys"

  2. Liikerajoitukset

  3. Palautuminen


Riskitekijöitä


  • Diabetes

  • Perinnöllisyys

  • Kilpirauhasen vajaatoiminta

  • Korkea verenpaine


Hoito


Laadukasta tutkimustietoa jäätyneen olkapään hoitomuodoista on hyvin vähän saatavilla tällä hetkellä. Mikä hoitomuoto toimii kenelläkin parhaiten, on hyvin yksilöllistä. Yleensä hoito aloitetaan konservatiivisesti eli esimerkiksi terapeuttisilla harjoitteilla. Alla listattuna hoitomuodot, joita tällä hetkellä yleisesti käytetään jäätyneen olkapään hoidossa:


1. Harjoitusterapia/voimaharjoittelu

2. Manuaaliterapia (hieronta, nivelkäsittelyt, akupunktio ym.)

3. Pistoshoidot (esim. kortikosteroidi)

4. Nukutuksessa tehty nivelkapselin manipulaatio

5. Kirurgiset toimenpiteet



Jäätynyt olkapää kuntoutus

Lopuksi


Vaikka jäätynyt olkapää on ikävä vaiva ja se kestää usein pitkään, on tärkeää muistaa, että olkapäätä voi ja kannattaa silti käyttää mahdollisimman paljon. Moni potilas saa myös paljon apua erilaisista hoitomuodoista, kuten harjoitusterapiasta ja vaiva voi helpottaa myös nopeamminkin. Mikäli kärsit olkapääkivuista, kannattaa hakeutua osaavan ammattilaisen pakeille.







Paraneeko jäätynyt olkapää?

Suurimmalla osalla jäätynyt olkapää paranee ajan myötä. Aika voi kuitenkin olla pitkä, osalla jopa 30 kuukautta.

Voiko jäätynyttä olkapäätä hoitaa?

Voiko jäätyneen olkapään kanssa urheilla?

Mistä jäätynyt olkapää johtuu?



Joonas Virtanen

Osteopaatti, urheiluhieroja & fysiikkavalmentaja


Ilari Keckman

Osteopaatti, urheiluhieroja & kouluttaja




Lähteet


Comentarios


bottom of page