AC-nivel eli olkalisäke-solisluunivel (englanniksi acromioclavicular joint) muodostuu nimensä mukaisesti lapaluun eli scapulan olkalisäkkeen (acromion) ja solisluun (clavicula) ulomman pään väliin. AC-nivel on synoviaali- ja tasonivel ja se mahdollistaa liikkeitä olkanivelen, hartian ja rintakehän alueella. Nivel on myös varsin vamma-altis. Kuten muidenkin synoviaalinivelten, myös AC-nivelen ympärillä on nivelkapseli, joka koostuu kahdesta kerroksesta. Sisempi kerros, membrana synovialis, erittää nivelen sisälle nivelnestettä, joka voitelee ja ravitsee niveltä. Olkalisäkkeen ja solisluun välillä sijaitsee myös rustoinen välilevy ja huomionarvoista on myös se, että AC-nivelen nivelrusto on syyrustoa eikä hyaliinirustoa.
Sisältö
AC-nivel eli articulatio acromioclaviculare
Niveltyyppi | Synoviaalinivel, tasonivel |
Nivelpinnat | Acromion eli olkalisäke ja solisluun lateraalipää |
Funktiot | Mahdollistaa lavan protraktion, retraktion, elevaation, depression sekä ulko- ja sisäkierron |
Nivelsiteet | Acromioclavicular -ligamentti, conoid -ligamentti, trapezoid -ligamentti & coracoacromial -ligamentti |
Hermotus | Nervus suprascapularis ja nervus pectoralis lateralis |
Verisuonitus | Suprascapular arteria ja thoracoacromial arteria |
AC-nivelen tehtävät eli funktiot
AC-nivel on tasonivel ja sen myötä nivelen funktiot ovat pitkälti erilaisia liukuja (glide) ylä-, ala-, etu- ja takasuunnissa. Lisäksi AC-nivel mahdollistaa lapaluun ja olkanivelen funktioita sekä voimansiirtoa. Kaikki AC-nivelen liikkeet ovat passiivisia, sillä mikään lihas ei suoraan vaikuta kyseiseen niveleen.
AC-nivelen nivelsiteet
Acromioclavicular -ligamentti - kulkee solisluun ulommasta päästä olkalisäkkeeseen. Voidaan jakaa ylä-, ala-, etu- ja takaosaan
Trapezoid -ligamentti - kulkee processus coracoideuksesta solisluuhun
Conoideum -ligamentti - kulkee processus coracoideuksesta solisluuhun. Trapezoid ja conoid -ligamentteja kutsutaan myös yhteisnimellä coracoclavicular -ligamentti
Coracoacromial -ligamentti - kulkee processus coracoideuksesta acromioniin
AC-nivelen vammat
AC-nivelen vammat ja vauriot ovat varsin tyypillisiä vaivoja etenkin fyysisesti aktiivisilla, miehillä riski on noin 5 kertaa suurempi. Vamma-alttiita lajeja ovat esimerkiksi jääkiekko, pyöräily ja laskettelu. Vammojen laajuus vaihtelee pienestä venähdyksestä totaalirepeämiin, jotka voivat vaatia kirurgista hoitoa. Vamman seurauksena voi tulla niin kutsuttu pianonkosketinilmiö, jossa solisluu jää "törröttämään" näkyville. Solisluun voi painaa sormella alas, josta se nousee taas ylös, kun paine lopetetaan. AC-nivelvammojen yhteydessä on käytetty etenkin kolmea erilaista kriteeristöä (Tossy, Alman & Rockwood classifications). Alla Tossy-kriteeristö:
Gradus 1
Nivelsiteet ovat "venähtäneet", mutta ehjät
Gradus 2
Solisluun subluksaatio eli osittainen sijoiltaanmeno acromialclavicular -ligamentin vaurion takia
Gradus 3
AC-nivelen täydellinen luksaatio eli sijoiltaanmeno, joka on seurausta kaikkien nivelsiteiden repeämisestä
Lähteet
Commentaires